TC ile SSK Hizmet Dökümü

Tratto da EduEDA
Jump to: navigation, search

Sosyal Politikanın en mühim vasıtalarından onay edilen Toplumsal Güvenlik, rastgele bir toplumsal riziko sebebinden geliri veya hasılatı azalmış bireylerin , başkalarının yardımına sebep kalmaksızın, hayata ve geçinme ihtiyaçlarını karşılayan bir sistemler bütünüdür.

Kişilere, tespit edecek toplumsal rizikoların gerçekleşmesi sonucu olarak meydana çıkan çeşitli zararların, ek maliyetlerin veya ciro kayıplarının kısmî veya bütünüyle telâfisine karşı uygun fiyat güvence sitemidir. Meydana çıkan ek masrafların veya ciro kaybının belli bir zümre veya toplumun tamamı aracılığıyla kolektif bir şekilde paylaşılarak karşılanmasını, buna bağlı olarak bireylerin tek tek üstesinden gelemeyeceği toplumsal sorunların halledilmesini sağlamaya karşı önlemlerin TC ile SSK Hizmet Dökümü bütünüdür. Uluslar Arası Iş Örgütü (ILO) nın 1944 Philadelphiya Konferansında yaptığı tanımlama ise şu şekildedir: " Milletin rahatsızlık , işsizlik, yaşlılık, vefat amacıyla belli bir süre veya bir çok kez olarak kazançtan yoksun kalması halinde düşeceği fakirliğe karşın tıbbî yönden dolayı, çocukların sayısının çoğalması ve analık şeklinde savunmasına karşı genel tedbirler sistemidir ". Bu anlamda , toplumsal güvenliğin anne işlevinin, farklı toplumsal rizikoların sokak açtığı ciro kayıplarına ( rahatsızlık , işsizlik, yaşlılık) ve(ya) gider artışlarına (çocuk yetiştirmek, kira giderleri , sokak giderleri) karşın telâfi edici toplumsal destek ve destekler sağlamak meydana geldiğini belirtebiliriz. Toplumsal güvenliğin asal gâyesi, her insanne, yaşamın çeşitli hadiseleri karşısında, fazla bir muhtaçlığa düşmeden ve hürriyetinden fedakârlık ettirmeden insan şahsiyetine yaraşır bir dünya seviyesi sağlamaya karşı kamusal toplumsal tertip etme , toplumsal sigorta, toplumsal yardımlar ve çeşitli toplumsal hizmetler kapsamında bazı tedbirler almaktır.

İnsanların dünya süresince hayat kalitesini etkileyen en mühim öğe toplumsal güvence arasında olmaktır. Toplumsal güvenlik, kişilerin gelirlerine bakılmaksızın topluluk huzurunu ve refahını bozan toplumsal tehlikelerin verdiği zararlardan "insan hakkı" ve asal bakımından de " hükümet misyonu " olarak primli veya primsiz sistemlerin kullanılması, bireylerin toplumsal tehlikelerin zararlarından kurtarılma güvencesidir.